Itende JKT kahvesinin harika bir hikayesi var ve zor şartlardaki gençlerin kendilerine daha iyi bir gelecek yaratmasına yardımcı oluyor.

Itende JKT kahvelerini, Tanzanya Ordusu Milli Gençlik Programı yetiştiriyor. Svahili dilinde Jeshi la Kujenga Taifa olarak bilinen Milli Hizmet Birliği, yüksek öğrenim görme şansı ya da imkânı olmayan gençlere alternatifler sunuyor. Gönüllülük esasıyla yürütülen programa katılan gençlere; tarım, taş işçiliği, marangozluk ve girişimcilik gibi alanlarda iş bulmalarına ve gelir elde etmelerine yardımcı olacak yaşam becerileri öğretiliyor.

Bu programın ülke genelinde düzenlediği birçok “kamp” olsa da tarıma ve özellikle de kahveye odaklanması nedeniyle Itende Kampı’nın yeri ayrı. Hibe edilen TaCRI (Tanzanya Kahve Araştırma Enstitüsü) fidanlarını da kullanan programın, 200 dönümlük kahve ekim alanı var; kendi fideliğini kuran program, kendi fidanlarını yetiştirmeye başladı. Bu arazideki oldukça zengin akarsu, tatlı ve temiz suyun ana kaynağı. Esasen Itende’ye hakim olan kırsal çevre düşünüldüğünde bu kampın, gençler için bu kampı daha da ilgili çekici yapan şehir merkezi Mbeya’dan sadece 1.5 kilometre uzakta kurulmuş olması şaşırtıcıdır.

Ülkenin her yerinden gelen gençler, genellikle 3 ila 6 ay süren bu programa katılıyor ve yetenekli olanlar eğitim programını tamamladıktan hemen sonra işe alınmak için başvuru yapabiliyor. Itende kampındaki programa katılanların çoğu, yoksul bölgelerden geliyor; bu program ve beraberinde getirdiği beceriler, kendine güven olmadan düzgün gelir sağlayan ve kalıcı bir iş bulamazlar. Kahve yetiştiriciliği alanında eğitim almanın yanı sıra başka zirai ürünlerin (mısır, fasulye ve ayçiçeği) yetiştirilmesi konusunda ve de marangozluk, taş işçiliği alanlarında beceri kazanıyorlar. Kalite değerlendirme eğitimi bu sürede verilmiyor olsa da Tanzanya Kahve Kurulu ve Itende’nin ürünlerini teslim ettiği Taylor Winch kuru değirmeni, kalite kılavuzu ve geri bildirim sağlıyor.

Ülkenin güneyi genel olarak Tanzanya kahveleri için çok tercih edilen bir bölge değildir. Belki de bu nedenle (JKT programlarının başından beri) 1968 yılında kahve yetiştirmeye başlamış olan kampın şuan ki verimi oldukça düşük; yaşlı ağaçlar ve kahve yetişen arazilerin kısmen de olsa terk edilmesi nedeniyle 200 dönümlük alanda toplam 50 ton ürün elde ediliyor. Tarım bilimi ve pazarlama (gençlerin başka sahalara aktarabileceği beceriler) alanlarında eğitim vermenin yanı sıra programda, daha kaliteli kahve üretiminin ve Tanzanya’nın genellikle göz ardı edilen bu kahve yetiştirme bölgesinin verimini attırabilmenin temellerini atmak için gereken yetiştiricilik ve işleme eğitimleri de her yönüyle veriliyor. Bu desteği arkasına alan Itende JKT önümüzdeki 3 ila 5 yıllık sürede verimini radikal bir oranda arttırmayı ve üretimini 150 tona çıkarmayı planlıyor.



İşleme bilgileri

Bu kahve, daha toplandığı gün Itende JKT ıslak işleme tesislerinde haddeleniyor. Öncelikle kahve meyvesi, suyla dolu beton tanklarda ayrıştırılır. Yüzenler (hasarlı ve olgunlaşmamış hafif kahve meyveleri) ayıklanır. Kahve çekirdeklerini meyvesinden ayırmak için dört diskli bir hadde kullanılır ve tasnif kanallarında yıkanır. Kapçıklı çekirdekler daha sonra 48 ila 72 saat arasında kuru fermente edilir (bu süre boyunca bir ya da iki kere altüst edilir) ve yıkanıp ayıklandıktan sonra tezgahlarda kurumaya bırakılır. 2014 yılında tesis, 27 Ekim’den 30 Ekim’e kadar yaklaşık 22 ton kahve çekirdeği işlemiştir.

Itelde JKT’nin tüm kahveleri açık attırma ile satılır. Kamp faaliyetlerinden elde edilen gelir (kahve satışı gibi) daha sonra programa aktarılarak programın yürümesi sağlanır.

Kahve Itende JKT AB
Çiftlik Tanzanya Milli Gençlik Hizmetleri / Itende JKT
Tür N39, Bourbon ve Kent
İşlem Tam yıkanmış ve tezgahta güneşte kurutulmuş
Rakım 1652 m
İşletmeci Itende JKT
Bölge Mbeya
Ülke Tanzanya
Hasat 2015

Tadım Notları

Frenk üzümü, nektarin, parlak limon asiditesi