Kahve Su Miktarı Derece Süre
22 g 300 ml 95 C  3:00 - 3:30 dk.

Malzemeler

çekirdek kahve / tartı / chemex / filtre kağıdı / değirmen / su ısıtıcısı / saat / sıcak su

Hazırlanış

  1. Çekirdek kahvenizi filtre kahve çekiminden biraz daha ince öğütün.
  2. Su ısıtıcısında tercihen filtrelenmiş yoksa damacana suyunuzu 95C’de ısıtın (suyu kaynatıp sonra soğutmayın).
  3. Kağıdı kalın (3 tabakalı) kısmı ağıza gelecek şekilde Chemex’e yerleştirin.
  4. Chemex’i, filtre kağıdını (kağıt kokusundan kurtulmak için) bol sıcak sudan geçirin.
  5. Chemex’teki suyu boşaltırken ince kısmından akıtın ve kağıdın yerinden oynamadığından emin olun, kağıttta hava boşlukları kalmamalıdır.
  6. Kahveyi Chemex’e alın ve nazikçe kenarlarına vurarak düz bir kahve yatağı oluşmasını sağlayın.
  7. Chemex’i tartıya koyun.
  8. Tartıyı açın ve saati başlatın.
  9. İlk 20 saniyede hızlıca ve sertçe kahvenin tamamı suya doyacak şekilde 100 ml su dökün. Dökerken mümkün olduğunca içe doğru eşsel halkalar üretmeye çalışın (alttaki kahvenin yüzeye çıkması, doğal bir ajitasyon için).
  10. 1. dakikayı takiben yine 20 saniyede 100 ml suyu dökün. Bu kez içeriden dışarıya doğru eşsel halkalar oluşsun. Siyah noktaları hedefleyin, beyaz alanlardan kaçının ve çoğunca ortada kalın.
  11. 2. dakikayı takiben kalan 100 ml suyu da dökün.
  12. Kağıdın kenarlarına suyun gelmemesine dikkat edin yoksa kahve demlenmeden su akıp gidecektir.
  13. Toplam süreç 3.00-3.30 dk. arasında tamamlanmalıdır.
  14. Chemex’in ahşap kısmından tutarak kağıdı çöpe atın.
  15. Chemex’teki kahvenin eşit şekilde karışması için karafı birkaç kez sallayın ve ısıttığınız fincanda hemen servis edin.
  16. Ahşap boyunluğunu sökerek güzelce yıkayın.