Demleme Teknikleri

Moka Pot

Espresso, filtre kahve gibi bir demleme yöntemidir. Bu yöntem kullanılarak hazırlanan içecek de yöntem ile aynı isme sahiptir. Günümüzde nitelikli kahve camiasında kullanılan en eski demleme tekniği olma özelliğini taşımaktadır. Aynı espresso ve filtre kahve yöntemlerinde olduğu gibi istenilen herhangi bir kahve çekirdeği kullanılarak hazırlanabilir. Burada belirleyici tek unsur kişisel tercihler ve damak tadıdır.

Su Sıcaklığı

90C

Malzemeler

  • Mokapot
  • Değirmen
  • Ocak
  • Kettle

Mokapot Nasıl Çalışır

Mokapot metal filtre kullanan bir filtre kahve makinesi gibi düşünebilirsin.
Alt haznede bulunan su yukarı doğru ilerler ve kahve yatağından geçerek üst haznede toplanır.
Tabi bir çok yöntemde akış yerçekim ile aynıi yönde iken bu sefer tam tersi bir durum mevcut.

Peki bu nasıl oluyor?

Suyun yer çekimine inat yukarı yönlü hareketi temelde iki basit nedene dayanıyor.
Fizikle aran iyi olmasa da, muhtemelen aşina olduğun kavramlar.

1.Buharlaşma

İlk olarak Mokapotu ocak üzerine yerleştirdiğinde sağlamış olduğun ısı enerjisi, alt haznedeki suyun sıcaklığında atışa sebep oluyor.
Bu sıcaklık artışı sonucu, kinetik enerjisi artan su moleküllernini buharlaşma hızı ve miktarı artıyor.
Oluşan bu buhar alt hazneden çıkamadığından, su yüzeyiyle kahve haznesi arasında birikmeye başlıyor.

2.Genleşme

Artan sıcaklığın sonucu, havanın hacminin artması yani genleşmesi gerekiyor.
Fakat mokapot esnek bir malzeme olmadığından doğal olarak hacmi sabit kalıyor.
Bu durumda genleşemeyen hava sıkışmaya başlıyor yani basıncı yükseliyor.
Artan bu basınç yeterli seviyeye ulaştığında ise suyu yukarı iterek demlemenin gerçekleşmesine olanak sağlıyor.

Kahve

Öncelikle işe sıcak su ile başlayacaksın. Bu sayede su kahve ile buluştuğunda doğru sıcaklıkta olmasını sağlamış olacaksın.
Bu en önemli kısımlardan biri, unutma! Kritik bir diğer nokta ise, alt haznedeki su bitmeye yaklaştığında demlemeyi hızlıca sonlandirmak, bunun için demlemeyi yakindan gözlemlemeye ve bir miktar soğuk suyla ihtiyacın var.
Bunlarla ilgili daha detaylı bilgi istersen blog sayfamızdan Mokapot Hakkında kısmına göz atabilirsin.

Bunlara Dikkat !!

Demlemek istediğin kahve miktarına uygun boyutta Mokapot tercih etmelisin. Olması gerekenden az miktarda kahve ve su kullanarak düzgün bir demleme yapman olası değil!
Zamanla conta deforme olacak ve özelliğini yitirecektir. Ne kadar temiz kullandığına bağlı olarak 12 ayda bir contayı yenilemelisin.
Su seviyesi hiç bir zaman emniyet valfinin üzerine geçmemeli
Eğer paslanmaz çelik bir mokapot kullanmıyorsan, bulaşık makinesinde yıkama! Elde bulaşık deterjanı ve yumuşak bir sünger yeterli.

  1. 1

    Kahve haznesine yaklaşık şeker granülü boyutunda öğüttüğün kahveyi silme doldur. Hazneyi hafifçe sallayarak veya parmağınla düzeltebilirsin fakat bastırmamaya özen göster.

    2

    Alt hazneye, güvenlik valfinin hemen altına gelecek kadar su sıcak su ekle.

  2. 3

    Dikkatli bir şekilde kendini yakmamaya özen göstererek ekipmanı birleştir ve ocak üzerine al

    4

    Kapağı açık bir biçimde kısık-orta ateşte kahve akışı gerçekleşene dek devam et

  3. 5

    Akış başladığında ocağı kısık pozisyonda getir

    6

    Düzgün, sürekli bir akış olmalı bu doğrultuda ocağın için ideal ayarı bulman birkaç demleme sonra mümkün olabilir

  4. 5

    Akışın sonlarına doğru sıvı miktarı azalmaya başlayacak, sesinde de bir değişim olacaktır. Bu noktada ekipmani ocaktan al ve demlemeyi durdurmak için ıslak bir havlu ile sar. Bu sayede fazla sıcak su ve buharın kahveye temasını önleyip acı tatların oluşmasını engelleyeceksin.

    6

    Kahven içmeye hazır.

Sepetiniz [0]

220₺ üzeri siparişe ücretsiz kargo

0₺
220₺

Toplam 0,00₺

Satın Al