Kahve Su Miktarı Derece Süre
18 g 180 ml 92-94 C  2:00 - 2:10 dk.

Malzemeler

çekirdek kahve / tartı / aeropress / filtre kağıdı / değirmen / su ısıtıcısı / kupa / tahta kaşık / saat / sıcak su

Hazırlanış

  1. Çekirdek kahvenizi filtre kahve çekiminden çok az daha ince öğütün.
  2. Su ısıtıcısında tercihen filtrelenmiş yoksa damacana suyunuzu 92-94C’de ısıtın (suyu kaynatıp sonra soğutmayın).
  3. Aeropress’in delikli filtre kısmına filtre kağıdını yerleştirin ve yerine vidalayın.
  4. Aeropress’i, fincanınızı, filtre kağıdını (kağıt kokusundan kurtulmak için) bol sıcak sudan geçirin.
  5. Fincanınızı tartıya alın ve üzerine aeropress’i yerleştirin.
  6. Aeropress ile gelen huniyi kullanarak öğütülmüş kahveyi Aeropress’e alın ve yanlarına vurarak kahvenin düz bir yatak oluşturmasını sağlayın.
  7. Tartıyı açın ve saati başlatın.
  8. Hızlıca ısıtıcıdan 180 ml suyu kahvenin üzerine dökün ve 5 saniye şiddetle karıştırın (tüm kahve suya doymalıdır).
  9. Üst parçayı sadece lastik kısmı girecek kadar olmak üzere alt parçaya hiç vakit kaybetmeden yerleştirin (böylece kahvenin kağıttan akmasını engellemiş olursunuz).
  10. 1.45 dakikaya ulaşınca üst parçayı çıkarın ve 5 saniye kadar tekrar karıştırın.
  11. Üst parçayı tekrar yerine takın, tartının üzerinden alın ve yavaşça aşağıya doğru bastırın (toplam süre 2.00-2.10 dakikayı geçmemelidir, ılımlı bir direnç olmalıdır ve geride kubbe görünümlü bir kahve yatağı oluşmalıdır).
  12. Eğer çok hızlı itilirse öğütme seviyenizi inceltin, çok yavaş itilirse ise tam tersine kalınlaştırın.
  13. Suyun tamamı fincana süzülünce elde ettiğiniz kahveyi ister %50 oranında sıcak su ile deriştirin isterse de sert bir kahve seviyorsanız olduğu gibi için, sütle de deriştirebilirsiniz.
  14. Vidalı parçayı sökün ve çöp kutusuna doğru sonuna kadar bastırarak kahve artığından kurtulun. Sıcak su ile tüm parçaları yıkayın.