Küresel Hasat Hikayeleri

Küresel Hasat Hikayeleri

Arabica ve Robusta kahve çekirdeklerinin lezzet profilleri, büyüme koşulları ve tüketici tercihleri hakkında detaylı bilgi edinin!

28 January 2024 by Kronotrop

Neden Arabica Çekirdekleri? Robusta Çekirdekleri Kötü Mü?

Kahve, kökboyasıgiller familyasından bir tür: “coffea”
Yaklaşık 124 adet kahve türü bugün literatürde isimlendirilmiştir. Arabica ve Robusta dünya üzerinde en çok bilinen ve tüketilen iki kahve türüdür. İkisi de birbirinden iyidir veya kötüdür demek büyük bir haksızlıktır. Çünkü farklı özelliklere sahip iki farklı türü karşılaştırmak büyük yanılgıdır, biz insanlar maalesef kıyaslamayı ve çoğunluğun içinde biri yüceltmeyi severiz. Oysaki çoğunluk her zaman farklı hazlar keşfetmek ve farklılıklardan beslenmek için peşinde koşulması gereken durumdur.

Arabica çekirdeklerinin daha fazla tercih ediliyor olmasının temel sebebi de karakteristik özelliklerinin kompleks sonucudur. Tatsal olarak daha fazla deneyime olanak sağlar ve nitelikli kahvecilikte bizler aslında çekirdeğin tohum halinden fincana gelene kadar ki süreçte karakterine ve yolculuğuna gösterdiğimiz saygıyla çekirdeklerin karakteristik özelliklerinin ortaya çıkmasını, farklı tatsal deneyimler yaşamayı ve yaşatmayı isteriz.

Bu seçim Arabica çekirdeklerinin daha iyi, Robusta çekirdeklerinin daha kötü olduğu anlamını taşımamakla birlikte iki tür de tohum halinden ve yetiştirilmesinden kaynaklı olarak iyi veya kötü hasat olarak nitelendirebileceğimiz sonuçlara sahiptir.

Arabica vs Robusta Çekirdeklerin Özellikleri

Arabica türü daha yüksek irtifalarda serin iklimde yetiştirilirken Robusta türü sıfır rakıma kadar yetiştirilmeye elverişlidir. Bunun sonucunda da Arabica türündeki ağaçların meyveleri daha yavaş ve geç olgunlaşır. Bu durum meyve şekerlerinin yeterince olgunlaşmasına olanak sağlar ve zengin, kompleks bir lezzet profili sağlar. Genel anlamda bu durum meyvemsi, çiçeksi, baharatımsı ve hafif asidik tadım notalarını ortaya koyar. Yüksek rakımlarda ve zorlu iklim koşullarında bu türü yetiştirmek özen gerektirir bu da hasat edilen meyvelerin ve dolayısıyla çekirdeklerin daha nitelikli olmasını sağlar.

Arabica çekirdekleri daha düşük kafein içeriğine sahipken Robusta çekirdekleri daha fazla, neredeyse iki katı, kafein içeriğine sahiptir. Bu özellik Robusta çekirdeklerinin daha bitter ve daha yoğun bir tatsal his vermesini sağlar. Bu durum hem yetiştirildikleri yükseklik hem de türlerin genetik özelliğiyle alakalıdır. Robusta çekirdekleri genel anlamda topraksı, kremamsı ve odunumsu tadım notalarını ortaya koyar. Yetiştirilmesi Arabica’ya göre daha kolaydır ve tarımının yapılması da daha kolaylaşır. Bu yüzden endüstriyel pazarda Robusta çekirdekleri daha fazla tercih edilir.

İki türün fiyat farklılığı ve tercih sebepleri bu tür birçok parametre ile orantılıdır.

Arabica(Coffee Arabica)

Robusta(Coffee Canephora)

Arabica Çekirdeklerinin Alt Türleri

Arabica çekirdekleri dünya üzerinde geniş bir alanda yetiştirilir ve en bilinen alt varyeteleri; Geisha, Typica, Heirloom, Bourbon ve SL’dir.

Bölgesel olarak Arabica çekirdeklerinin tatsal ve tadım notalarını sınıflandırmak doğru değildir, tohumların genetik özellikleri ve işleme yöntemleri tat profillerini etkiler. Daha sonrasındaki kavurma profili de bu etkidedir fakat özlerini incelersek;

Other blog content

Your Cart [0]

Free shipping on orders over 500₺

0₺
500₺

Total 0,00₺

Buy